Waarom een fijne geluidsbalans op kantoor belangrijk is

Waarom een fijne geluidsbalans op kantoor belangrijk is

Als je aan het werk bent, wil je je hoofd er goed bij kunnen houden. Maar soms kunnen die omgevingsgeluiden op kantoor je flink afleiden. Gelukkig zijn er manieren om die vorm van ‘geluidsoverlast’ aan te pakken. Als geluidsgolven niet goed worden opgevangen, krijg vervelende echo’s, te veel herrie of constante achtergrondruis. Daarom is het zaak om te zorgen voor een goede akoestiek, zodat je zonder gedoe je werk kunt doen.

 

Waarom is dat zo belangrijk?

Hier zijn zes redenen waarom een positieve geluidsomgeving op kantoor top is:

 1. Minder stress
 2. Minder ziektedagen
 3. Beter focussen
 4. Meer gedaan krijgen
 5. Prettige sfeer en werkplezier
 6. Gewoon even chillen

 

Ieder kantoor is anders, dus er is geen ‘one-size-fits-all’ oplossing voor geluidsproblemen. Maar no worries, we hebben wel wat handige tips voor je:

 1. Ga voor zachte vloeren

De vloer is key. Beton en harde vloeren zijn niet je beste vrienden qua geluid. Kies liever voor tapijt of vloerkleden, die dempen het geluid. En als je geen zin hebt in een nieuwe vloer, kun je ook een tof kleed toevoegen.

 1. Kies voor zachtere materialen

Steen, glas en andere harde materialen laten geluid alle kanten op stuiteren. Ga liever voor stoffen en materialen met structuur, die slurpen dat geluid juist op. Als je iets nieuws uitzoekt, denk dan aan de akoestiek.

 1. Akoestische helden: schermen en panelen

Speciale schermen verminderen die geluidsoverlast. Er zijn allerlei soorten en maten. Je kunt scheidingswanden plaatsen tussen werkplekken voor minder herrie en meer privacy. En denk ook aan akoestische panelen aan plafonds of muren. Zelfs kasten, poefs, stoelen en lampen kunnen je vrienden zijn.

 1. Haal de natuur naar binnen

Planten zijn niet alleen leuk voor het oog, ze helpen ook met geluid. Bladeren laten geluid lekker door, zonder het te laten stuiteren. Zet een paar planten neer, liefst met grote bladeren, en je zult het verschil merken.

 1. Maak verschillende hoekjes

Een slimme inrichting helpt niet alleen bij de sfeer en concentratie, maar ook bij de akoestiek. Richt hoekjes in voor rustig bellen of afgesloten vergaderen. Je hoeft niet meteen je hele kantoor om te gooien. Een paar akoestische wanden of een akoestische unit of belcell kunnen al wonderen doen.

 1. Zet die lawaaimakers weg

Houd die luidruchtige apparaten uit de buurt van werkplekken. Printers, koffiezetapparaten en zo, die verdienen een eigen plekje. Als je een open kantoor hebt, kun je een apart kamertje maken voor die herrieschoppers.

Hopelijk helpen deze tips je om het geluid op jouw kantoor goed onder controle te krijgen. Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar. Samen zorgen we ervoor dat jouw kantoorruimte helemaal goed klinkt!

×