Wat is een NPR-bureaustoel?

Er is veel onduidelijkheid over wat een NPR-bureaustoel nou eigenlijk is. Wat is het nut en de noodzaak van zo’n bureaustoel? Het is bijna een magisch woord, maar wat is dat nou eigenlijk voor een bureaustoel? Wat betekent die afkorting? Wat is het verschil met een normale bureaustoel? Wat zegt Arbo over de bureaustoel? Heb je voor thuiswerken een NPR-stoel nodig?

Heel veel vragen! In deze blog vind je een korte uitleg om dat helder te maken. Ook maken we je vertrouwd met een lakmoesproef om snel vast te stellen of de bureaustoel een NPR-stoel is.

Hoe zit het? 
‘NPR’ staat voor ‘Nederlandse Praktijk Richtlijn’. Deze richtlijn wijkt af van de Europese normen. Dat komt omdat in Nederland de lengteverschillen tussen mensen onderling groot zijn en wij zijn gemiddeld een stukje langer zijn dan onze Europese buren. Bureaustoelen uit Italië bijvoorbeeld zijn niet voor ons allemaal geschikt. De hoogste stand is vaak nog te laag voor de lange Nederlander. Op Europees niveau geldt voor de maat en verstelbaarheid van zitting, rug en armleggers van bureaustoelen de internationale NEN-EN 1335 norm. Je kan je misschien voorstellen dat voor die grotere Nederlander een aangepaste bureaustoel dus een logische én een nuttige stap is. NPR 1813 is de Nederlandse norm voor kantoorstoelen die Arbo-adviseurs hanteren als richtlijn.

Wanneer voldoet mijn stoel aan de Arbo-eisen?
Arbo-richtlijnen helpt je bij het inrichten van een zo gezond mogelijke werkplek. De richtlijnen geven aan waar je bureau en bureaustoel minimaal aan moeten voldoen. De vraag van de Arbeidsinspectie of de gezondheidsnorm die wordt gesteld als eis is: ‘of de zitgelegenheid/stoel zodanig is ingesteld of ingesteld kan worden dat de werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden een goede zithouding kan aannemen en behouden’. Uiteraard is ‘een goede zithouding’ een individuele beleving.

Heb ik bij thuiswerken een NPR-bureaustoel nodig?
Dat ligt eraan hoe lang u per dag werkzaamheden uitvoert waarbij u voor een beeldscherm zit. Zonder in alle juridische ins en outs van de Arbowetgeving te treden, is bij beeldschermwerk van meer dan 2 uur per dag een NPR-bureaustoel gewenst. Dat wil niet zeggen dat een gebruiker op een NEN-EN 1335 -stoel niet goed zit. Wat de instelbaarheid van de bureaustoel betreft is er ook grote overlap in de instelmogelijkheden van de NEN-EN 1335 en de NPR-bureaustoel. De Arbowetgeving is feitelijk bedoeld voor werken in ‘administratie ruimten en kantoren’.  Thuiswerken is een verlengde daarvan en ontslaat de werkgever niet van zijn verplichting om preventief voor de werknemer een gezonde en veilige werkplek in te richten. Het gebruik van een eetkamerstoel is bij thuiswerken daarom vanuit gezondheid en veiligheid niet aan te bevelen. Bij langdurig gebruik is de kans op fysieke klachten groot, met name aan armen, nek en schouders. Ook thuis is de inzet van een bureaustoel die voldoet aan NPR 1813 daarom gewenst is.

De lakmoesproef voor NPR
De meest eenvoudige vaststelling of een stoel aan NPR 1813 voldoet kan met de schuifzitting getest worden. Dit is de optie om de zitting van de bureaustoel naar voren of naar achteren te schuiven ten opzichte van de rugleuning. Bij een NEN-EN 1335 stoel is de verstelbaarheid van de diepte van de zitting 5 cm. Bij een NPR-bureaustoel is dat altijd 10 cm.

Aanbod Hahebo project & kantoorinrichters
Wij bieden verschillende bureaustoelen aan die voldoen aan de NPR 1813. Voor vragen, advies of specifieke wensen kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

×